AUTOŠOVINISTI I PARANOIČNI PATRIOTE

Autor: Vladimir Đurđić

 

Čitam ovih dana razne komentare na Internetu na aktuelna događanja u svetu i kod nas i shvatim da se prosečni građanin Srbije nalazi okružen autošovinistima (oni koji mrze sopstveni narod) i paranoičnim patriotima. Zaista poštujem pravo na drugačije mišljenje –  jedini problem koji imam i sa jednima i sa drugima je nesnosna buka koju proizvode, koja prevazilazi pristojnost! A držim da su i jedni i drugi debela manjina u društvu.

Da krenemo od autošovinista. Ova grupa ljudi je sebi zadala domaći zadatak da je neophodno da dokažu da su Srbi necivilizovani – da bi nekom potvrdili da su civilizovani! Formula je prosta – u prethodnim ratovima samo su Srbi činili zločine i sve što je loše događa se, vidi čuda, uglavnom u Srbiji. Ukoliko kao kontra-argument upitate šta ćemo sa drugim stranama oni kažu da bi mi trebalo da čistimo svoje dvorište, jer je Beograd izvor mnogih zala.

Džaba paljenja izraelskih zastava i kukasti krstovi na terenima u okolnim zemljama mi smo najgori i trebalo bi to svaki dan da nam se stavlja do znanja da znamo da smo koljači parekselans! Ukoliko kao primer navedemo da nemački kancelar nije otišao na mesto gde je u II svetskom ratu bio konclogor Dahau čak 70 godina, oni odgovaraju „to je zamena teza – nemaš ti pojma bato kako je tamo i kako Nemci svaki dan govore i uče samo o nacizmu“. Ako im taknete u demokratije bivših bratskih republika, obrali ste bostan jer ko bi najboljem Slobinom đaku u susednoj državi smeo bilo šta da zameri kad kažnjava za nošenje srpske zastave! Kad mađarski premijer reši da digne zid na granici sa Srbijom, iako su ga do juče nazivali najgorim ološem i nacistom, oni kažu i treba da nas zatvori u naša četiri zida jer smo najgori. Naravno, ko ne razmišlja kao i oni taj je zna se – fašista!

Ovi drugi tojest paranoične patriote stvar gledaju u sklopu vatikansko-američke zavere protiv pravoslavnog srpskog naroda i svima bi oni nanu naninu – iz fotelje naravno i po mogućstvu da to rade tuđa deca. Isključuje se pomisao da smo i mi grešili – pa se vade iz naftalina Slobini „vidoviti“ govori gde se navodi kako će neko rascopati Srbiju (kao da on to već nije učinio i u svakom smislu razorio zemlju), a možda je i vodio poneki nepotrebni rat – kao na primer sa Slovenijom! Ne bi trebalo da pominjem da obožavaju Rusiju i kao osnovni preduslov da bi voleo Srbiju oni prave uzročno-posledičnu vezu jer „moraš voleti Rusiju“. Kada bi se oni pitali mi bi u najveću zemlju na svetu izvozili sve živo i voće i povrće i automobile… I od toga bi mogli da živimo, zbog milijardi dolara ili evra (američka i evropska valuta), jer Rusi samo nas čekaju da im se pojavimo sa jabukama i šljivama (maline ipak neka idu na zapad jer dobro plaćaju). Naravno duga je lista koga sve preziru (a šta bi im radili ne smem ni da napišem), a ko ne razmišlja kao i oni taj je zna se – izdajnik!

Primetna osobina i jednih i drugih je da su gotovo svi fantastični stručnjaci bilo da se priča o istoriji, sportu, kulturi, politici, privredi, religiji i bankarskom sistemu pa bi sve bi sredili za pet minuta. Kad kritikuju sportiste što su samo šesti u Evropi zaboravljaju da oni u svojoj ulici ne mogu u pljuvanju u dalj da budu peti već se bore za sedmo mesto od osam kandidata! 

I tako vam je to u Srbiji ako se slučajno prevarite i pokušate da krenete u argumentovanu raspravu u vezi sa nekim tekstom na Internetu. Srećom, ubrzo se vidite sa prijateljem koji se požali da nema para, da mu je žena pred otkazom i da treba deci da plati školovanje, pa tu nešto kombinujete i kukate, pa se na kraju napijete radi razbibrige. A sutradan, hajde Jovo nanovo – pred kompjuter da se malo nervirate!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.