ČOVEK VERE DOSTOJAN – Laza Kekić (1956-2019)

Početkom maja u Londonu je preminuo naš istaknuti ekonomista Laza Kekić. Rođen van Srbije, život je proživeo u četiri zemlje, a skrasio se u svakom pogledu u Velikoj Britaniji, u kosmopolitskom Londonu.

 

Autor: Dr Boris Begović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

Originalno objavljeno 6. maja 2019. u listu „Danas“

 

Početkom maja u Londonu je preminuo naš istaknuti ekonomista Laza Kekić. Rođen van Srbije, život je proživeo u četiri zemlje, a skrasio se u svakom pogledu u Velikoj Britaniji, u kosmopolitskom Londonu. Vezu sa Srbijom, obeleženu njegovom dubokom privrženošću, nikada nije prekidao što je i površnom posmatraču moglo odmah da bude jasno, ne samo zbog prefinjenog srpskog jezika kojim je tamo daleko govorio.

Najveći deo svog radnog veka Laza je proveo u The Economist Intelligence Unit (EIU) – kompaniji za pružanje tačnih informacija o onome šta se dogodilo i verodostojnih informacija o onome što će se tek dogoditi. Laza je godinama bio na čelu odeljenja EIU koje se bavilo prognozama i njegov doprinos u definisanju metodologije verodostojnih prognoza političke i ekonomske budućnosti bio je odlučujući, a istovremeno je bio regionalni direktor EIU za Evropu, ne samo istočnu – redak slučaj da neko poreklom sa istoka Evrope bude zadužen za ceo kontinent.

Naročito ga je interesovala međuzavisnost ekonomskog i političkog života. Pritom imao je potrebu da nalaze kvantifikuje. Zbog toga je presudna bila njegova uloga u osmišljavanju različitih indeksa koje danas koristi EIU, poput indeksa kvaliteta života, indeksa demokratije, a odnedavno i indeksa politike nestabilnosti. Bez kvantifikacija ove vrste, smatrao je, malo je verovatno da se dođe do na činjenicama zasnovanih vrednosnih sudova, još manje do verodostojnih predviđanja budućnosti.

Utvrđivanje činjenica – to je bilo ključno za Lazu. Bez obzira na to da li će se one nekom dopasti ili ne. Tom utvrđivanju je sve bilo podređeno – zbog toga su metodološke debate bile toliko važan deo njegovog rada. I u tim raspravama je pokazivao, ne samo svoje široko obrazovanje, nego i svoju toleranciju prema onima koji drugačije misle – ne samo zbog toga što je tolerancija vrlina, nego zbog toga što su možda oni u pravu, pa je i podsticao druge da misle na neobičan način, znajući da to može da unapredi metodologiju. Argumentima braneći svoj stav, pažljivo je slušao argumente druge strane.

Kao urednik, Laza je imao samo jedan cilj – što kvalitetniji tekst. I verovao je da se taj cilj može postići tako što će urednik da se udubi u rukopis, da bez ustezanja iskaže sve svoje primedbe i da sugestijama pomogne autoru da unapredi tekst.

U godinama u kojima je javni život prepun mistifikacija, u kojima se politička magla na svim meridijanima proizvodi punom parom, retka je okrenutost činjenicama. Odlaskom Laze Kekića biće još ređa.

Nedostajaćeš nam, Lazo. Mnogo ćeš nedostajati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.