led-rasveta-tehnologija-za-buducnost

LED RASVETA – TEHNOLOGIJA ZA BUDUĆNOST

Novogodišnja dekorativna javna rasveta u Beogradu postavljena je još u oktobru. Mnogi kritikuju gradske vlasti zbog toga, jer time nepotrebno rasipaju električnu energiju. To je samo delimično tačno – jer se uz staru rasvetu koristi i novonabavljena. Reč je o novoj generaciji javne rasvete, koja ne samo da je izuzetno dekorativna, već je trajnija i mnogostruko manje troši energiju. Upoznajte se sa prednostima LED rasvete!

 

Autor: Miloš Zdravković

 

Kako se četvrtina svetske struje koristi za osvetljenje, zbog očuvanja resursa Zemlje urađena su opsežna istraživanja koja su ustanovila da se 20% utrošene električne energije u svetu rasipa kroz neefikasnu rasvetu. Zbog Direktive Evropske komisije 2005/32/EC o ekološkom dizajnu, koja je poznata i pod nazivom „Proizvodi koji koriste električnu energiju“ (EuP), preduzet je bitan korak u pravom smeru. On, između ostalog, zahteva postepeno izbacivanje iz upotrebe neefikasnih oblika rasvete koji nisu usklađeni sa zahtevima zaštite životne sredine. Usled toga, prvi proizvod koji je nestao sa rafova evropskih trgovina su tradicionalne staklene sijalice (sa užarenim vlaknom). Stanje stvari u Srbiji takvo je da većina kućnog osvetljenja, nažalost, još uvek počiva baš na ovakvim svetiljkama.

Međutim, glavni naglasak u Direktivi o ekološkom dizajnu stavljen je ne samo na potrošače u domaćinstvu, već i na industrijsku i javnu rasvetu – što je praćeno uvođenjem novih propisa o javnoj rasveti. To obuhvata oblike rasvete koji se tipično koriste za osvetljavanje ulica, puteva, kancelarija i industrijskih objekata: Fluorescentne sijalice, sijalice sa ispuštanjem gasa i sa tim povezane starter jedinice i sijalice. Sa druge strane, nove LED sijalice imaju ogroman potencijal za ostvarenje ušteda usled značajno nižeg stepena potrošnje i istovremeno osiguranje više svetlosti. Japanski naučnici Isamu Akasaki i Hiroši Amano su dobili Nobelovu nagradu za fiziku 2014. godine za izum ovih „svetlosno emitujućih dioda“ (LED).

Crvene i zelene diode su bile u upotrebi već od polovine prošlog veka, ali bez dioda koje emituju plavu svetlost bilo je nemoguće doći do novih izvora bele svetlosti. Uprkos napretku nauke i industrije, plava svetleća dioda još uvek nije bila deo naše svakodnevice. Električne sijalice osvetlile su 20. vek, a 21. vek biće osvetljen LED lampama – naglašava se u saopštenju Švedske kraljevske akademije nauka.

Trend javne rasvete razvija se u pravcu zamene klasičnih VTF sijalica LED rasvetom, što će produžiti životni vek uličnih svetiljki pa samim tim sniziti troškove održavanja i servisiranja. Kada je u pitanju Srbija gde je cena električne energije relativno niska, sa LED javnom rasvetom ne štedi se toliko novac, koliko energija. Pri tom se prihvata odgovoran i dugoročan način korišćenja prirodnih izvora energije i smanjenje štetnog uticaja na okolinu.

Treba naglasiti da je životni vek LED proizvoda znatno duži od ostalih izvora svetlosti, te da su iz tih razloga smanjeni i troškovi održavanja. U ovom pogledu LED lampe su tek na početku svog razvojnog ciklusa. Sa LED sijalicama već imamo usmeren snop svetlosti koji može da se emituje pod definisanim uglom. Time se smanjuju gubici usled refleksije i apsorpcije koji se do sada nisu mogli izbeći zbog potrebe da se svetlost široko usmerava. LED sijalice takođe pružaju viši nivo sigurnosti. Veoma su im dobre vrednosti indeksa davanja svetla (CRI), što takođe omogućava da se postigne puno prepoznavanje boja noću. To znači da u stvari vidimo sve detalje predmeta, a ne samo da ih grubo prepoznajemo. Sama činjenica da LED sijalice imaju duži vek trajanja dodatno smanjuje ogromnu količinu otpada koji se generiše usled stalne zamene starih oblika rasvete. Tome treba dodati i činjenicu da je kompletna svetiljka izrađena od visoko kvalitetnih materijala, koji su po isteku životnog veka pogodni za reciklažu.

Primenjena LED tehnologija se već više godina koristi kao osvetljenje za postizanje efekata i u industriji automobila, a probija se i u oblast osvetljavanja otvorenih i zatvorenih prostora. Osnovni razlozi za upotrebu ovih proizvoda su senzacionalno niska potrošnja električne energije, a sa tim povezane potencijalne uštede. Sledeći cilj onih koji su razvijali ovu tehnologiju bio je da se njihova efikasnost još dodatno poveća kroz inteligentnu kontrolnu tehnologiju.

Što se tiče finansijskog aspekta, uložena sredstva vraćaju se posle 3–4 godine. Problemi nepouzdanog rada, velikih troškova održavanja i povećanog zagađenja se rešavaju primenom savremenih svetiljki sa LED sijalicama. Nove LED svetiljke doprinose smanjenju utroška električne energije, a time i smanjenju zagađenja životne sredine putem emisije ugljen dioksida (CO2).

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.